About

Idag är alla fotografer, det har aldrig varit lättare att fånga tillfällen och situationer på bild. Alla bär på en kamera då dagens mobiltelefoner har kameror som håller bra kvalitet. Dessutom kan vi ladda ner appar som gör att vi lätt kan retuschera bilderna så som vi vill ha dom. 

 

 Men vad gör vi sen med bilderna?

 

 Dom ligger sparade i våra telefoner och får inte platsen i vår vardag som dom kanske förtjänar.

Och när man använder dom så märker man att det kanske inte var så som man tänkt sig när man väl framkallar dom. Vad hände med färgerna, skärpan och i värsta fall, vad tänkte jag på när jag tog bilden.

 

SangheimPhoto har hållit på med fotografering länge, väldigt länge. På den tiden vi började med foto fanns det inget digitalt, utan man laddade kameran med film. Inte en chans att gå tillbaka för att kolla eller radera det som inte blev bra. Fanns inga appar som justerade kontraster och mättnad m.m. Nä här tillbringade man timmar i ett mörkrum och såg bilden växa fram.

 

Vad vill jag säga med det?

 

Jo vi lärde oss att se bilden innan vi tog den. Vi hade en känsla för vad vi ville säga innan vi tryckte av. Man lärde sig att tala och sprida känslor med de bilder vi tog. 

 Det har vi tagit med oss in i den digitala eran som nu råder. Vi försöker få våra bilder lite mer personliga, lite mer avklädda och lite mer moment. Inte så uppstyrt och kontrollerat utan vi låter tillfället avgöra vad vi känner och ser.

 

Det är det spontana som oftast väcker känslor. En bild tar fram olika känslor hos oss människor och gör att en bild kan tala alla språk, förmedla budskap till alla kulturer och det gör den även utan den digitala tekniken.